Przez wiele lat unikałem jak ognia oleju rzepakowego do smażenia. Wiadomo, kwas erukowy, niezdrowy jak cholera. W domu go nie używaliśmy, od lat do smażenia oliwa z oliwek (uważając by nie przypalić), smalec, masło klarowane lub frytura wołowa.
Olej rzepakowy niezdrowy? Może jednak nie
Jakieś dwa lata temu moje negatywne nastawienie do rzepaku złagodniało. Po poczytaniu sobie o tym, że kwasu erukowego praktycznie już nie ma, a proporcje kwasów tłuszczowych są bliskie ideałowi – złagodniałem. Olej rzepakowy do smażenia wrócił do łask w dwóch zastosowaniach:
- smażenie w głębokim tłuszczu (tylko tempura, frytki smażę wyłącznie w dobrej frytkownicy)
- oraz do robienia majonezu. Okresowo kupowałem też olej rzepakowy tłoczony na zimno, jest super smaczny do maczania chleba.
![Olej rzepakowy zdrowy?](https://dayczak.pl/wp-content/uploads/2021/05/Olej-do-smazenia-1024x703.jpg)
Najnowsze badania amerykańskich naukowców rewidują jednak moją poprawę postrzegania rzepaku. Myszy karmione żarciem z dodatkiem oleju rzepakowego wykazują na starość zwiększone ryzyko demencji oraz powstają im w mózgach złogi amyloidowe — jak w przypadku choroby Alzheimera u osób starszych.
Olej rzepakowy jest szkodlwy
Dlaczego wychodzi to dopiero teraz? Ponoć prawie wszystkie dotychczasowe badania wpływu olejów roślinnych na zdrowie koncentrowały się wokół układu krążenia, a badań ich wpływu na układ nerwowy jest tyle co kot napłakał. Tak naprawdę jeśli chodzi o tłuszcze powszechnie roślinne stosowane w Polsce, stuprocentowo bezpieczna i zdrowa jest tylko znana od tysiącleci oliwa z oliwek. Pozostałe są relatywnie nowymi wynalazkami. Olej słonecznikowy (wynalazek osiemnastowieczny) nie nadaje się do spożycia w dużych ilościach ze względu na niezdrowe proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, a rzepakowy jak widać powyżej.
Podsumowanie
Wygląda więc na to, że pierwotna intuicja mnie nie myliła. Olej rzepakowy jest niezdrowy. Należy zdjąć społeczną klątwę z nasyconych kwasów tłuszczowych i ogólnie z tłuszczu zwierzęcego, a z roślinnych trzymać się tego, co wypróbowane i bezpieczne. Oliwa wciąż rządzi 🙂 Dlatego pamiętajcie co jadacie, warto sprawdzać jakie ma składniki odżywcze np. olej. Wtedy wiemy, czy to co jemy jest zdrowe bądź nie.
Skoro mowa o zdrowiu, to może was zainteresuje moje wpisu o treningu Taekwondo albo o tym jak obecnie wygląda jazda rowerem po ulicy.
Dowiedz się więcej o wielofunkcyjnym urządzeniu do gotowania Multicooker oraz o gazetce promocyjnej Lewiatan.
To jest ten rodzaj artykułu, który zmienia Twoje postrzeganie rzeczy.